• Okresné kolo biologickej olympády – kat. E

    Dňa 11.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórií E. Táto kategória patrí medzi najnáročnejšie. Našu školu reprezentovala Terezka Ščerbová zo 6.A, ktorá zároveň bola najmladšou účastníčkou vo svojej kategórii – zoológia. Napriek konkurencii starších a skúsenejších žiakov sa Terezka umiestnila na krásnom 2.mieste.Súťažiaci sa museli naučiť 50 predpísaných druhov živočíchov, slovensky aj latinsky. Na súťaži ich čakala ,,poznávačka“ a vedomostný test. Súčasťou bolo aj odovzdanie vlastného portfólia - zbierky živočíchov. Tento rok bola súťaž zameraná na živočíchy vôd.

  • PYTAGORIÁDA

    PYTAGORIÁDA je u nás najstaršia postupová matematická súťaž jednotlivcov. Zúčastňujú sa jej každoročne žiaci 3.- 8. ročníka našej školy. Tento rok sa konal 45.ročník tejto súťaže, ktorá umožní pedagógom, s využitím súťaživosti žiakov, motivovať ich k záujmu o matematiku. Každé kolo spočíva v riešení súboru 15 úloh v čase 60 minút. Z I. školského kola, ktoré sa konalo 12.12.2023 postúpilo do ďalšieho II. okresného kola spolu 8 úspešných žiakov z 3. a 4. ročníka. Aktuálne sme veľmi hrdí na ich výsledky v rámci celého okresu Liptovský Mikuláš. Z tretieho ročníka zo všetkých 52 úspešných riešiteľov okresu obsadili krásne 5.miesto Lucka Kupčová, 19.miesto Tomáško Krajči a 29. Aďko Čonka. Zo štvrtého ročníka bolo vrámci okresu 28 úspešných riešiteľov a z nich obsadila 7. miesto Liliana Gazíková a 21. miesto Martinko Špiak. Do ďalšieho krajského kola žiaci už nepostupujú, nakoľko to sa organizuje len pre žiakov od 6. ročníka. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy v okresnom kole.

  • Zápis do 1. ročníka

    Dňa 8. 4. 2024 sa v našej základnej škole uskutočnil zápis žiakov do 1.ročníka pre školský rok 2024/2025. Budúci prváci v doprovode svojich rodičov navštívili v popoludňajších hodinách našu školu. Pokiaľ rodičia vyplňovali potrebné dokumenty, detičky pod vedením pani učiteliek plnili úlohy primerané ich veku so zameraním na školskú zrelosť. Porozprávali sa s pani učiteľkou, nakreslili kresbičku, určili počet predmetov, ročné obdobie podľa obrázka, vystrihli jednoduchý tvar, prešli bludiskom, zarecitovali básničku, roztriedili geometrické tvary, uviazali mašličku, vyfarbili obrázok,... Tiež hovorili o tom, ako sa im páči škola a na čo sa najviac tešia. Ako
    darček a spomienku zo zápisu si odniesli pamätný list, preukaz budúceho žiaka, farebné predmety z našej školskej 3D tlačiarne a samozrejme sladkú odmenu.
    Ďakujeme rodičom za prejavenú dôveru, tešíme sa na našich budúcich prváčikov, ktorých nám zveríte.

  • Stravné na mesiac MÁJ 2024

    Platba stravy na mesiac MÁJ 2024

     

    1. st. 21x 0,50 = 10,50€ 

    2. st. 21x 0,50 = 10,50€

    Dospelí 21x 1,18 = 24,78€

     

     

    Bankové spojenie: SK 56 5600 0000 0016 4120 6003

    Stravu je potrebné uhradiť v mesiaci apríl od 17.4.2024 do 24.4.2024. TERMÍN DODRŽIAVAŤ!!! 

    Do poznámky je potrebné uviesť meno dieťaťa

     

    Telefónne číslo do jedálne - 0911 534 760.

  • Výtvarné súťaže

    Žiaci našej školy sa v druhom polroku šk.roku 2023/2024 zapojili do niekoľkých výtvarných súťaží. 

     Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš s cieľom podporovať kreativitu a environmentálne povedomie detí  vyhlásila súťaž pre druhý stupeň základných škôl  na tému: Voda pre mier,  pri príležitosti Svetového dňa vody 2024. Žiaci mali za úlohu nakresliť mandalu. Do súťaže boli poslané práce Patrika Gazdiča, Martina Koreňa, Kataríny Blaškovej, Adriany Blaškovej, Natálie Ďuricovej a Nikoly Ivanovej. Súťaž zatiaľ nebola vyhodnotená.

    Návrh na obal žiackej knižky- kde sme vybrali 4 návrhy. Nakreslili: Vesna Ilavská, Lilien Halahija, Nikola Ivanová a Stanislava Užíková. Súťaž zatiaľ nebola vyhodnotená.

    Vesmír očami detí- do tejto súťaže boli vybrané práce Nely Čonkovej, Matúša Krúpy, Stanislavy Užíkovej, Adriany Blaškovej, Natálie Ďuricovej, Barbory Filipovej, Laury Žufajovej, Mateja Rotha, Terézie Ščerbovej a Nikoly Ivanovej. Súťaž zatiaľ nebola vyhodnotená.

    ZUŠ v Ružomberku vyhlásila súťaž Liptov 2024 s témou- Tvorivo s papierom. Do súťaže boli vybrané práce Lukáša Rotha, Sary Sokolovej, Šimona Moravčíka, Adriana Kouřila, Lucie Šipkovej, Kariny Garajovej a Liliany Bobal. Odbornej porote sa najviac páčila práca Liliany Bobal, ktorá obsadila 1. miesto. Gratulujeme!

  • Karneval

    Piatok 05.04.2024 bol pre mnohých špeciálnym dňom, pretože sa v telocvični konal detský karneval. Táto udalosť bola plná zábavy, hier a súťaží. Deti prišli v zaujímavých maskách, ktoré odrážali ich kreativitu a fantáziu. Niektoré masky boli tak nápadité, že by ich mohli závidieť aj profesionálni maskéri. Okrem toho bola na karnevale aj možnosť zakúpiť si sladké dobroty. Predaj cukroviniek pritiahol mnoho detí, ktoré si mohli vybrať zo širokej ponuky sladkých pochúťok. Celkovú atmosféru karnevalu dotvárala pekná výzdoba. Telocvičňa bola ozdobená farebnými balónmi, stuhami a inými dekoračnými prvkami, ktoré pridali k magickému pocitu tohto tradičného festivalu. Slovenský karneval je viac než len zábava; je to príležitosť, ako si užiť život v plnej paráde!

  • Zápis do 1. ročníka

    Milí rodičia,

     

    Riaditeľstvo Základnej školy vo Východnej 

    Vás pozýva na

    zápis do 1. ročníka,

    ktorý sa uskutoční dňa 8. apríla 2024

    od 13.00 do 16.00 hod. 

     

    Do 1.ročníka sa budú zapisovať deti 

    narodené od 1.9.2017 do 31.8.2018

     

  • Výlet na 1 s hviezdičkou

    Žiaci 1. stupňa našej školy navštívili Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici. Bola streda s krásnym slnečným počasím, 20. marca. Pred školou nás čakal luxusný autobus, ktorý nás odviezol až pred Múzeum SNP. Rezkou chôdzou sme prišli do divadla, kde nám bábkoherci zahrali predstavenie s názvom Kamil.  Kamil je živý psík, ktorý ožije pred očami publika. Táto moderná bábková hra sa nám veľmi páčila. Zážitok z hry umocnili priestory divadla aj tajomná hudba. Súčasťou návštevy bábkového divadla bola aj malá prehliadka centra mesta a  exponátov pred Múzeum SNP. 

  • Pyžamová hodina čítania

    Pri príležitosti Marca – mesiaca knihy sme si v štvrtej triede pripravili ,, Pyžamovú hodinu.“

    Pýtate sa prečo pyžamová hodina? Veď v škole sa predsa nespí ale učí. Rozprávky si čítame väčšinou pred spaním. Naša hodina bola zameraná na slovenské ľudové rozprávky a tak sme sa rozhodli, že k rozprávkam patrí aj pyžamo. Ako takáto hodina prebiehala, si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Remeslá – Tkanie

    Na hodine regionálnej výchovy sa žiaci 6.triedy učili o remeslách – drotárstvo, hrnčiarstvo, garbiarstvo, medovnikárstvo, ... ktoré boli v minulosti neodmysliteľnou súčasťou vtedajších obyvateľov. Na túto tému vytvorili a prezentovali projekty, pozreli si film o šití kapcov zo súkna, ktoré šil rodák z Východnej pán Pavol Ratkoš, pozreli si film o tkaní východnianskych kobercov na krosnách, ktoré tkali ženy z Východnej. Po teoretickej  časti si žiaci vyskúšali tkanie na krosnách, ktoré si vyrobili z kartónu a vlny. Ich výroky si môžete pozrieť vo fotogalérii.

  • Výstava výtvarných diel

    Žiaci špeciálnych tried, 1. a 2. stupňa sa zúčastnili nádhernej výtvarnej výstavy nášho bývalého žiaka, Martina Františka Zaťka.Ten moderným spôsobom zachytil tajomstvá okolitej prírody. Žiaci, ktorí sa výstavy zúčastnili v piatok, mali dokonca možnosť stretnúť aj významnú osobnosť a to štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Štefana Kuffu, ktorý navštívil Východnú.

  • Biologická olympiáda - školské kolo

     Ešte vo februári sa konalo online školské kolo Biologickej olympiády kat. E - zoológia. Viac ako 1000 žiakov z celého Slovenska naraz písalo test a poznávačku zo živočíchov, ktoré žijú vo vode a vodnom okolí. Žiaci sa museli naučiť slovenské i latinské názvy živočíchov a následne ich zaradiť podľa čeľadí a tried slovensky aj latinsky. Okrem toho bolo potrebné ovládať i veľké množstvo ďalších informácií, ktoré by zvládol len málokto. Z našej školy sa medzi najlepšími na Slovensku umiestnila Terezka Ščerbová zo 6.A s postupnom na okresné kolo. 

  • Čítajme si 2024

    Marec, mesiac knihy, si ZŠ Východná  pripomenula zaujímavým podujatím. Dňa 22.3.2024  sme s  v našej školskej knižnici  zapojili do projektu celoslovenského čitateľského maratónu ČÍTAJME SI… 2024, ktorý organizuje Linka detskej istoty v spolupráci s partnermi. Projekt vznikol s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Počas tohto dňa  našu knižnicu navštívili žiaci všetkých ročníkov a čítali z vybraných kníh. Naši najmenší, prváčikovia, čítali  z knihy Maľované čítanie, žiaci 2. – 9. ročníka a žiaci špeciálnych tried prelúskali knihu Bájky a rozprávky od Leva Nikolajeviča Tolstoja. Celkovo sa maratónu zúčastnilo 108 detí.  Účasť im bude pripomínať podpis na diplome, záložky do knihy a letáky s informáciami o činnosti Linky detskej istoty, ktoré  nám poslal organizátor. Navyše prihlásením sa  do projektu je naša škola zapojená do žrebovania o krásne knižné publikácie, ktoré môžu obohatiť našu školskú knižnicu.

     

  • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

    Dňa 21. marca 2024 sa v CVČ v Liptovskom Mikuláši uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže HVIEZDOSLAVOV KUBÍN, ktorá  tomto roku oslavuje 70. výročie svojho vzniku. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci:  Jakub Ďurica / 3.A / v kategórii poézia a Vesna Ilavská / 4.A / v kategórii próza. Vesna vo svojej kategórii obsadila krásne 3. miesto. Obom našim recitátorom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy a prajeme do budúcnosti veľa recitačných úspechov.

  • Riaditeľské voľno

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    v prílohe nájdete informáciu o udelení riaditeľského voľna pre žiakov 5.-8. ročníka dňa 20.3.2024 z dôvodu Testovania 9. Žiaci sú na tento deň odhlásení z obeda.

    Prajeme pekný deň a ostávane s pozdravom.

    riaditelske_volno_2024.doc

     

     

     

  • Stravné na mesiac APRÍL 2024

    Platba stravy na mesiac APRÍL 2024

     

    1. st. 20 x 0,50 = 10€ 

    2. st. 20 x 0,50 = 10€

    Dospelí 20 x 1,18 = 23,60€

     

     

    Bankové spojenie: SK 56 5600 0000 0016 4120 6003

    Stravu je potrebné uhradiť v mesiaci marec od 13.3.2024 do 20.3.2024. TERMÍN DODRŽIAVAŤ!!! 

    Do poznámky je potrebné uviesť meno dieťaťa

     

    Telefónne číslo do jedálne - 0911 534 760.

  • Preventívne prednášky s pani policajtkou

    Dňa 8.03. 2024 sa v našej škole uskutočnili preventívne  prednášky s Judr. kpt. Annou Poliakovou,  preventistkou OR PZ Liptovský Mikuláš na tému Kybaršikana a tresnoprávna zodpovednosť. Prvej téme sa venovali žiaci 5. a 6. ročníka, tresnoprávnu zodpovednosť rozoberali žiaci 8. a 9. ročníka.

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN  2. stupeň – ŠKOLSKÉ KOLO

     

    Dňa 6. 03. 2024  sa opäť  po roku spoza dverí našej  školskej knižnice ozývali  zvučné hlasy našich recitátorov z druhého stupňa. Odborná porota spomedzi všetkých vybrala tých najlepších. Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za zodpovednú prípravu, zdarné prekonanie trémy  i pekné výkony. A víťazom samozrejme gratulujeme!

     

    Výsledková listina:

          II. kategória  / 5. - 6. ročník /

            Próza                                                                  Poézia

             1.miesto: Terézia Ščerbová - 6.A                 1. miesto: Tamara Lehotská  -  5.A

                                                                                  2.miesto: Karolína  Filipová  -6. A

                                                                                  3.miesto: Matúš Krupa  – 6.A

           III. kategória / 7. - 9. ročník /

     

            Próza                                                                Poézia

           1.miesto – Sarah Sokolová  - 8.A                  1. miesto – Katarína Blašková   - 8.A

           

     

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN  1. stupeň – ŠKOLSKÉ KOLO

     

    Dňa 27. 02. 2024 si naši prvostupniari zmerali  sily v  v školskom kole recitačnej  súťaže Hviezdoslavov Kubín. Odborná porota zodpovedne  vybrala víťazov, ktorí nás budú reprezentovať 21.03. 2024 v okresnom kole, v CVČ Liptovský Mikuláš. Ďakujeme všetkým žiakov  za pekné výkony a zodpovednú prípravu.

    Výsledková listina:

     I. kategória  / 2. - 4. ročník /

            Próza                                                                  Poézia

    1.miesto: Vesna Ilavská  - 4.A           1. miesto: Jakub Ďurica  -  3.A

    2. Liliana Gazíková - 4.A                   2.miesto: Sofia Valíčková  -3. A

    3. Laura Lukáčová -4. A                    3.miesto: Lucia Kupčová  – 3.A                                                                    

     

       

  • PREVENTÍVNE PREDNÁŠKY

     

    Dnešný život prináša deťom  rôzne nástrahy, nebezpečenstvo, negatívne vzory i množstvo informácií a názorov, ktoré im môžu skôr  uškodiť ako pomôcť.  Preto si veľmi dobre uvedomujeme , že prevencia patologických javov  je veľmi dôležitá. V mesiaci február preto prebehli v našej škole nasledujúce  preventívne prednášky . Žiaci 2., 3. a 4. ročníka  sa sústredili na tému podpory vzájomných vzťahov. Žiaci 5. ročníka sa venovali primárnej  prevencii pred šikanou  a ohrozeniu virtuálnym  svetom. 7. a 9. ročník sa zameral na prevenciu látkových závislostí. Ôsmaci sa venovali téme, ako zvládať životné situácie. Prednášky prebehli v spolupráci s pani riaditeľkou CPPP v Liptovskom Mikuláši , Mgr. I. Frajtovou a preventistkou CPP, pani J. Glutovou. S prednáškami nekončíme , budú prebiehať  podľa plánu alebo ako reakcia na aktuálne dianie v spoločnosti.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola Východná
    Školská 790, 032 32 Východná
  • 044/5295203
    044/5280686

Fotogaléria